Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pályaválasztási börze

2015.05.17

Pályaválasztási börze a 7. és a 8. osztály számára

Időpont: 2014. november 13.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar, Szekszárd

Résztvevők: 11 fő 7. osztályos, 3 fő 8. osztályos tanuló, Soós Mária, Kelemen Attila pedagógusok

Szervezők: Pályaorientációs munkacsoport tagjai

 

A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja ebben az évben is megszervezte az immár szokásos őszi pályaválasztási rendezvénysorozatát Tolna megyében. A pályaválasztási börzének, illetve pályaválasztási kiállításnak nevezett eseménnyel a továbbtanulóknak, szüleiknek, pedagógusoknak nyújtanak segítséget a pályaválasztáshoz.13.jpg

2014. november 13-án a hetedik és nyolcadik osztályosokkal mi is részt vettünk a fenti eseményen, hiszen a TÁMOP- keretein belül célul tűztük ki magunk elé, hogy minden lehetőséget megragadunk, amivel a hátrányos helyzetű tanulóinkat segítjük, hogy helyesen dönthessenek a jövőjüket illetően, a kiállításon pedig – egy időben, egy helyen - a lehető legtöbb információhoz juthatnak. Mivel a pályaorientáció nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, ezért szükséges a pályaorientációs folyamat egyes lépéseit beépíteni már a pályaválasztást megelőző évfolyamok osztályfőnöki munkateveibe, különböző eseményeken alkalmat biztosítani a sokféle munkahely megismerésére, és részt venni olyan eseményeken, ahol a pályaválasztással kapcsolatos segítségnyújtást kaphatnak a végzős diákjaink. 

A pályaválasztási börzén a középfokú oktatási intézmények pedagógusai, tanulói segítették az érdeklődő és kíváncsi végzősöket a tájékozódásban. Különböző prospektusokkal, szakmabemutatókkal, internetes bemutatkozással, színes programokkal, többféle kísérlettel, játékkal álltak a gyerekek rendelkezésére. A tanulóink választ kaphattak a középfokú iskolák felvételi követelményeiről, a következő tanévben induló szakok listájáról, az iskolákban megtartott programok, kirándulások, specializációk, tanfolyamok, események sokféleségéről, a nyílt napok időpontjairól feltett kérdéseikre. Megismerhették a felvételi eljárások rendjét, idejét. Beszélgethettek a már 9. és 10. osztályos tanulók saját élményeiről, tapasztalatairól, meghallgathatták tanácsaikat. Rácsodálkoztak a gyerekek a tolna megyei középfokú iskolák számára és sokféleségére is. A kiállításon egyéb fórumok, pl. a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Munkaügyi Központ, a Foglakoztatási Információs Tanácsadó, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Melo-diák stb is  képviseltette magát.

A programhoz elegendő időt biztosítottunk, (90 perc) ezzel lehetővé vált, hogy nyugodt hangulatban minden tanuló választ kaphatott a továbbtanulással kapcsolatos összes kérdésére. Élményekkel gazdagodva tértünk vissza az iskolába.

 

A mappában található képek előnézete Pályaválasztási börze